Assaig, Lectures crítiques, Literatura de dones

La cité des fous, de Marc Stéphane

July 1, 2018

És al blog de Sandrine que vaig descobrir aquest llibre. Llavors, li dono les gràcies per aquesta increïble iniciativa. A més, sense importar el meu entusiasme, vaig dubtar molt de temps abans d’escriure una ressenya d’aquest llibre, perquè el de Sandrine està tan ben escrit que és difícil anar darrere d’ella … Em vaig forçar una mica i espero tenir èxit en fer-te voler ( no fer-ho tan bé com Sandrine).

Comencem per comentar alguna cosa de mi mateix, no que estic boig (potser ho estic, però en aquesta situació, ¿com donar-se compte?), Però el que volia dir és que sempre m’ha entusiasmat la disparitat. Va ser llegint “L’histoire de la folie à l’âge classique” de Michel Foucault que em vaig interessar per la qüestió. Llavors, quan vaig veure el llibre “La cité des fous” al bloc de Sandrine, no vaig poder evadir interessar-me. Però tornant al tema cabdal … ¿De què tracta el llibre? Així, a “La cité des fous”, l’escriptor francès Marc Stéphane proporciona testimoni d’un espai que coneix bé per haver viscut algun temps allà, a entendre, l’establiment Sainte-Anne. Com hauran comprès, Sainte-Anne és el nom d’un asil psiquiàtric molt popular i va ser en aquest lloc on Marc Stéphane romandre uns tres mesos. A més, és a través dels diferents retrats completats per l’escriptor – de diferents personatges principals – que vam descobrir de manera humorística el lloc lúgubre que va ser Sainte-Anne. I en aquest univers que viu a portes tancades no hi ha un per a aconseguir l’altre, malalts com a cuidadors (metges i infermeres), tots estan totalment bojos, però també entranyables. No obstant això, aquests bojos no estan tots en el mateix vaixell, hi ha els pèssims bojos, els bons bojos i molts altres obsessionats, fastigosos, etc … El creador no és garrepa en nombroses i variades especificacions de la rutina dia rere dia, però no sense anècdotes divertides i boges. Prendre la temperatura mai va ser tan entretingut com en aquest boníssim llibret de Marc Stéphane, un escriptor que seguiré llegint. L’arbre revengeur també publica: “Un drame horreux chez els Tranquilles” que és la continuació, em es veu, del títol que critico en aquest article.

Jo, que ràpidament recordo la infermeria, li vaig dir oferint l’aixella: “Aboulez votre thermo, mon ami. – Ah! Però no, la temperatura de moment no està sota el teu braç a Sainte-Anne. – I on, doncs? ” El pobre Cefes es torna escarlata i tartamudeja: “En l’anus! – ¿Això és seriós? – Molt seriós, Sr. Sainthy.” Em torno de costat en el bon sentit, dóna una pica de pedra que no em vaig posar vermell. “Anem, Leon!” Ouch! Singular pràctica, de tots mètodes, i començo a creure que el estrafolari és contagiós, aquest any …

Al final, és realment difícil fer comentaris d’aquest llibre sense dir unes expressions sobre l’estil d’escriptura del creador. De fet, Marc Stéphane fa servir la llengua parisenca i l’argot d’una forma molt bonica. L’editor parla de Marc Stéphane com d’un Celine previ al seu temps. És veritat que l’argot i l’estil colorit dels dos autors són una mica semblants, però jo no diria que Marc Stéphane podria dur a terme desencaixar a Celine. Tot i això, si estimes a Céline, estimaràs Marc Stéphane. A més, com m’agrada Celine, aquest llibre només pot complaure. Així que precisament, no sóc un enorme seguidor de les històries divertides, però aquí l’estil de l’escriptor provoca que tot sigui interessant. Quina estil! M’encanta! M’encanta! Em va guiar d’inici a fi, sense molestar-me mai. Finalment, va concloure dient que el text està adornat amb nombroses il·lustracions d’Alain Verdier. Aquests són presents a l’inici de cada capítol, i també una mica més …

Què et es veu això? A qui li agrada l’estil de Celine?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply